Sunday, July 22, 2012

Resepi : Biskut Tart Nenas (gebu@melt in your mouth)

Dear guys, sure you all sekarang tengah bertungkus lumus mencari bahan untuk membuat biskut untuk hari raya ni. Tak kurang juga yang bertungkus lumus untuk membeli biskut raya...hehehe.. Jangan marah..kalo kt KL ni memang al-beli jer la kebanyakannya. Especially kalau yang bekerja. Mana la sempat nak buatkan?? Balik jer petang..sangkut dalam trafik jam..2 jam..sampai rumah terus berbuka pastu gi terawih pastu tidur..tengok2 dah akhir ramadha. So jawabnya.. al-kedai al-beli...:)

Tapi ni untuk kakitangan yang rajin or fussy or memang jenis yang nak makan sedap..boleh la cuba resepi ni yer.


Resepi Biskut Tat Nenas

PASTRY:
115g butter SCS (butter biasa pon boleh)
115g minyak sapi
1 telur
330g tepung gandum
½ tsp garam
Air sejuk/ais

1 telur kuning - untuk disapu pada biskut sebelum dibakar.

METHOD:
1. Pukul telur perlahan, masukkan butter, minyak sapi. Kemudian masukkan gandum dan garam dan uli sehingga menjadi doh.

2. Canai atau bentukkan mengikut bentuk yang diingini. Boleh gunakan roller untuk biskut tat gulung, atau boleh jega ditekap untuk mendapatkan tat berbentuk bunga. Juga boleh dibuat tat berbentuk nenas. Resepi ini sesuai untuk semua bentuk.Kemudian sapu dengan telur kuning.

3. Bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit.

Jem Nenas

1  biji nenas yang besar
2 cups gula
1 daun pandan
2 sudu besar butter

Selamat mencuba!! 

No comments: