So sorry sebab lambat bagi feed back. And so, I've created this entry especially for u...Cik Suzie..Peace ya..!!
TOM YAM PUTIH
Ing.
Bahan A
1. Ketam 2 ekor
2. Udang galah/udang kara 10-15 ekor (yang sederhana besar)
3. Lala (Setengah kila/ sebanyak yang suka)
4. Sotong ( if yang besar 2 ekor)
5. Ayam ( 3-4 ketul, tapi if nak sedap and juicy, make sure guna part yg bertulang macam wings and thigh)
Bahan B
6. Cendawan tiram/inorki
7. Brocoli - Sebanyak yg suka
8. Buah tomato / cili capsicum- 2 biji
9. Bawang besar - 2 biji
10. Baby corn/jagung muda - 3 biji di potong dua
11. Carrot - 1 batang
Bahan C
12.Bawang Putih -5-6 ulas (di ketuk)
13. Lengkuas - seinci (di cincang)
14. Serai - 2-3 batang (di titik)
15. Daun limau purut - 2-3 helai
Bahan E
16. Daun ketumbar
17. Sup
18. cili padi - 10 -12 biji
19. Limau nipis - 2-3 biji diperah airnya
Bahan F
20. Santan atau susu cair 3/4 cawan
21. Stok udang - kepala dan kulit udang di blend kemudian di tapis dan diambil airnya.
22. Garam/gula/black pepper/white pepper
CARA MEMBUATNYA
Tumiskan bahan B dengan minyak yg sangat sedkit. Kemudian, masukkan air sebanyak 5-7 cawan. Masukkan carrot dahulu, supaya lembut, di ikuti bawang besar. Kemuadian bahan A diikuti bahan F serta garam, gula, dan pepper. Tunggu 15 minit. Masukkan bahan E. Then cuba rasa, cukup masam, manis and masin nya. Mesti ada pedas sikit.
Gambar x de. Next time I upload for you yer.
No comments:
Post a Comment