Dah nak dekat bulan puasa..semua masakan kampung terbayang-bayang jer skrg. We are now at end of the month of Syaaban, and me baru terhegeh-hegeh nk ganti puasa. Tiap-tiap kali before berbuka, I will always plan my iftar. Last week I've already prepared sambal belacan for this coming Ramadhan. So, today, am thinking of having ikan singgang with udang masak sambal petai, ayam masak merah and sambal belacan. Ahhhhhh....lapar! kalau makan dengan ikan tenggiri bakar plus budu durian pastu ikan selar kuning goreng garing.. lagi sedap ni.
Nak masak ikan singgang ni senang jer, this is what my mom taught me.
Resepi Ikan Singgang Kelantan
Bahan-bahan;
Ikan (tenggiri/sardin/tongkol/kembung) - pilihan ikan jgk faktor penting so that kuah dia manis2 gitu
Asam keping 4-5 keping
bawang putih 5 ulas
Lengkuas 1 inci
Cili kering 5 biji
Cili padi 7-8 biji
Budu 1 sudu besar
Belacan Gula melaka secukup rasa
garam
gula
Kacang bendi
Air
Capurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana. Yummy!
Nak masak ikan singgang ni senang jer, this is what my mom taught me.
Resepi Ikan Singgang Kelantan
Bahan-bahan;
Ikan (tenggiri/sardin/tongkol/kembung) - pilihan ikan jgk faktor penting so that kuah dia manis2 gitu
Asam keping 4-5 keping
bawang putih 5 ulas
Lengkuas 1 inci
Cili kering 5 biji
Cili padi 7-8 biji
Budu 1 sudu besar
Belacan Gula melaka secukup rasa
garam
gula
Kacang bendi
Air
Capurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana. Yummy!
No comments:
Post a Comment