BERIANI UDANG/ AYAM/ DAGING/ KAMBING
Bahan-bahannya:
1 Kilo Udang Harimau @ Ayam @ Daging @ Kambing
1/2 cawan yoghurt
7 sudu besar minyak sapi
6 biji buah tomato saiz sederhana - dicincang
3 sudu teh serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
100gm daun pudina - dicincang (optional)
Daun ketumbar
2 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Bahan Kisar dengan 1/2 cawan air:
5 cm halia
10 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Bahan Kisar dengan 1/2 cawan air:
5 cm halia
10 ulas bawang putih
10tangkai cili merah
10 tangkai cili hijau
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
Bahan tumis:
2 batang kayu kulit manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
Bahan tumis:
2 batang kayu kulit manis
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
6 biji bunga lawang
1 biji bawang besar - dimayang
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali besar. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga naik wangi dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan bahan yang telah diblend, tomato, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, yoghurt, stok ayam dan 1/2 cawan air. Kacau rata biar sampai pekat dan naik minyak. Masukkan daun pudina, dan kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan ayam dan tambahkan sedikit air lagi. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ayam empuk dan kuah kembali pekat. Tutup api, taburkan daun ketumbar dan kaup balikkan ayam. Ketepikan.
1 biji bawang besar - dimayang
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali besar. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga naik wangi dan bawang bertukar kekuningan.
2. Masukkan bahan yang telah diblend, tomato, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, yoghurt, stok ayam dan 1/2 cawan air. Kacau rata biar sampai pekat dan naik minyak. Masukkan daun pudina, dan kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan ayam dan tambahkan sedikit air lagi. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ayam empuk dan kuah kembali pekat. Tutup api, taburkan daun ketumbar dan kaup balikkan ayam. Ketepikan.
NASI BERIANI
6 cawan beras basmathi
3 sudu besar minyak sapi
100gm daun pudina - dicincang
100gm daun ketumbar - dicincang
100gm gajus
100gm kismis
1/2 cawan yogurt
1 sudu besar serbuk rempah beriani cap Babas, dibancuh dengan sedikit air
6 cawan air
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
2 kiub stok ayam
1 tin kacang peas
1 tin kacang peas
Bahan Tumis:
2 kuntum bunga lawang
2 batang kayu kulit manis
4 biji buah pelaga
Penyediaannya:
2 kuntum bunga lawang
2 batang kayu kulit manis
4 biji buah pelaga
Penyediaannya:
1. Basuh beras dengan air hanya dua kali sahaja. Kekerapan membasuh
akan menyebabkan nasi kembang dan pecah. Selepas dibasuh, rendam 1/2
jam di dalam air biasa. Boleh juga rendam beras 5 - 7 minit di dalam
air panas dan toskan segera akan membawa hasil nasi yang berderai
cantik. Tos menggunakan penapis.
2. Panaskan periuk nasi elektrik di atas dapur gas dan panaskan minyak sapi. Masukkan bahan tumis, biji gajus dan kismis, diikuti dengan bancuhan rempah beriani. Adunkan semua rempah ini dan jangan sampai rempah hangus.
2. Panaskan periuk nasi elektrik di atas dapur gas dan panaskan minyak sapi. Masukkan bahan tumis, biji gajus dan kismis, diikuti dengan bancuhan rempah beriani. Adunkan semua rempah ini dan jangan sampai rempah hangus.
3. Apabila tumisan telah mengeluarkan bau haruman dan pecah minyak,
segera masukkan air yang telah disukat, diikuti dengan yogurt, daun
pudina, dan daun ketumbar. Masukkan kiub stok ayam, gula, dan garam
secukup rasa. Tutup tudung periuk dan tunggu sehingga air mendidih.
4. Letak periuk elektrik kembali ke dalam bekasnya. Masukkan beras yang telah ditos ke dalam periuk, kacau, dan masak dengan elektrik sampai nasi masak.
5. Kacau nasi sehingga rata. Di dalam periuk yang lain, ambil 2 - 3 senduk nasi dan ratakan di dalamnya. Ambil ayam beriani dan letak atas nasi satu persatu. Curahkah sedikit kuah di atas nasi. Taburkan dengan kacang peas. Buat lapis macam ini sampai habis nasi dan ayam. Tutup periuk dan panaskan di atas dapur kembali dengan api yang perlahan lebih kurang 15 minit. Kemudian bolehlah ditutup api dan biarkan selama sejam, baru dihidangkan.
4. Letak periuk elektrik kembali ke dalam bekasnya. Masukkan beras yang telah ditos ke dalam periuk, kacau, dan masak dengan elektrik sampai nasi masak.
5. Kacau nasi sehingga rata. Di dalam periuk yang lain, ambil 2 - 3 senduk nasi dan ratakan di dalamnya. Ambil ayam beriani dan letak atas nasi satu persatu. Curahkah sedikit kuah di atas nasi. Taburkan dengan kacang peas. Buat lapis macam ini sampai habis nasi dan ayam. Tutup periuk dan panaskan di atas dapur kembali dengan api yang perlahan lebih kurang 15 minit. Kemudian bolehlah ditutup api dan biarkan selama sejam, baru dihidangkan.
6. Semasa menghidang bolehlah ditaburkan lagi kacang peas dan buah gajus.
No comments:
Post a Comment