Monday, November 24, 2014

Gulai Lemak Ketam




Ok harini nak share resepi gulai lemak kuning ketam. Tapi ini bukan gulai lemak cili padi yeer. Ini gulai lemak kuning ketam. Resepi ni boleh juga diguna untuk masak ikan tongkol dan udang. Sangat senang.

Bahan-bahan

2 Ekor ketam ( I suka guna ketam betina sebab banyak telur)

Bahan-Bahan A

3 Inci  kunyit hidup
1 biji cili merah besar
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci lengkuas

Bahan-bahan B

1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 cawan air
3 keping asam gelugor/keping
1 biji cili merah besar
10 biji cili padi
Garam
Gula

Nenas (optional)

Cara-caranya

Mula-mula kisar bahan A. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama santan cair, dan air. Biarkan seketika sehingga menggelegak, kemudian masukkan ketam yang telah dibasuh bersih dan dipotong bersama asama keping, cili merah, garam dan gula. Bila hampir masak masukkan santan pekat, nenas dan cili padi. 

Selamat mencuba :)


No comments: